image014

Constantia

Wie is Constantia


Constantia is een muziekvereniging, die door het verzorgen van binnen en buiten optredens, een culturele bijdrage wil leveren binnen de gemeente Etten-Leur. Constantia hanteert hierbij de volgende speerpunten:

  • Op een plezierige manier musiceren voor jong en oud
  • Streven naar een volwaardig Groot Orkest
  • Zorgdragen voor continuïteit.

Constantia is een Latijns woord en wil zeggen "standvastigheid". De naam die gekozen werd, geeft iets weer van de intenties die destijds bij de oprichting van Constantia een rol hebben gespeeld. Het zou een "blijvertje" worden. En dat is gelukt. In 2012 vierden wij ons 130-jarig bestaan.

Onze vereniging bestaat uit het Groot Orkest, slagwerkgroep STIXX, saxofoon ensemble Quattro Stagioni en het Klein Orkest.

Het Groot Orkest is het grootste muzikale gezelschap binnen onze vereniging en heeft de bezetting van een harmonie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een symfonie orkest, dat naast blazers ook bestaat uit strijkers.

Het Klein Orkest bestaat uit beginnende muzikanten die in dit gezelschap ervaring opdoen met het samenspelen en optreden. Vanuit het Klein Orkest kunnen muzikanten doorstromen naar het Groot Orkest.

Voor slagwerk liefhebbers hebben wij STIXX binnen onze gelederen. Deze formatie brengt nummers op verschillende slagwerk instrumenten.

Quattro Stagioni is een ensemble bestaande uit vier saxofonisten. Allen zijn ook muzikant in het Groot Orkest.

Veel mensen kennen ons van buitenoptredens zoals  wij die onder andere geven, op Koninginnedag en tijdens Dodenherdenking. Elke uitvoering met de daarbij behorende muziek.

Wat veel mensen nog niet weten is dat wij ook binnen optredens geven met een heel ander muziek repertoire.  Zo verzorgen wij ieder jaar minimaal 1 concert dat wordt gegeven in de concertzaal van de Nieuwe Nobelaer.